Rózsák forradalma 2017 – országos megmozdulás

Időpont: 2017. november 25.

Helyszín: Békéscsaba, Szeged, Székesfehérvár, Budapest

Facebook esemény Békéscsaba

Facebook esemény Szeged

Facebook esemény Székesfehérvár

Facebook esemény Budapest

Csatlakozz, ha a szülésed során:

*valaha szülészeti erőszakot,
*megfélemlítést,
*verbális erőszakot éltél át,
*vagy épp engedélyed nélkül végeztek rajtad beavatkozásokat
*vagy ha pusztán “csak” együttérzel azokkal, akikkel ez megtörtént.

November 25-én, a nők elleni erőszak világnapján a szülészeti erőszak áldozataira is emlékezünk.

Az elmúlt években több száz olyan üzenet és történet érkezett tőletek, amely arról tanúskodik, hogy a szülészeti erőszak valamilyen formában jelen van a szülőszobákban.
Szülészeti erőszak minden olyan beavatkozás és bánásmód, ami a nő engedélye nélkül, akarata vagy tudta ellenére végeznek rajta vagy újszülöttjén a szülészeti ellátás bármely szakaszában, a várandósgondozástól a gyermekágyig. Az emberi méltóság, a betegjogok, az önrendelkezési, kapcsolattartási jog megsértése hatalmi pozícióból.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom, csatlakozva a Roses Revolution, azaz Rózsák Forradalma nemzetközi kezdeményezéshez, szeretné felhívni a figyelmet erre a tarthatatlan állapotra.

Idén a már megszokott vörös rózsa helyett két szálat, egy vöröset és egy fehéret (vagy egy szál rózsát, egy piros és egy fehér szalaggal átkötve) viszünk a szülészetekre: a piros jelképezi az anya testi-lelki sérüléseit, a fehér rózsával pedig elismerjük az ott dolgozók másodlagos traumáját, vagyis azt, hogy ez a rendszer bennük is sokszor mély és fájdalmas nyomokat hagy. Az anyák és babák mellett az egészségügyben dolgozók is elszenvedői a szülészeti erőszaknak és a többi rendszerszintű problémának.

Helyezzétek el ti is rózsáitokat a szülészeteken!

Szegedi szervezőink várják leveleiteket a masallapotot@gmail.com címen, ha szeretnétek velünk jönni, vagy ha azt kéritek, vigyük el a ti történetetek és rózsátok.
A budapesi szervezők minden budapesti szülészetre elmennek. Az érintettekkel felveszik a kapcsolatot.

Ha lehet, ne menjetek egyedül. Fájdalmas emlékeket ébreszthet, megterhelő lehet visszamenni arra a helyszínre, ahol trauma ért. Legyetek magatokkal megértőek, ha esetleg erőteljes, saját magatoknak is meglepő érzések szakadnak fel.

Ha többen mentek, esetleg szervezzétek úgy, hogy utána nyugodt körülmények között fel tudjátok oldani a bennetek keletkezett feszültséget, üljetek be valahova, vagy másmilyen módon adjatok magatoknak lehetőséget arra, hogy ez az esemény egy lépés lehessen a gyógyuláshoz vezető úton.

Az esetleges erős érzelmi hatás miatt ez most nem annyira a sajtónak és a nyilvánosságnak szóló esemény, hanem inkább saját magatoknak. De azért ha van ehhez erőtök, kedvetek, lefényképezhetitek, ahogy átadjátok a virágot, vagy küldhettek képet a szülészet bejáratához lerakott rózsákról is – mi szívesen közzétesszük ezeket az erőt adó fotókat.

A Rózsák forradalma Spanyolországból indult Jesusa Ricoy kezdeményezésére, eredetileg válaszként a spanyol szülész-nőgyógyászok szervezetének orvosi szaklapjában megjelent képregényekre, melyekben megalázó, sértő hangnemben beszéltek a páciensekről, az állapotukról és a szülésről. Később azonban a mozgalom szélesebb körre is kiterjedt, és minden évben a nők elleni erőszak világnapján, november 25-én világszerte nők ezrei hívják fel a figyelmet arra, hogy a szülészeti erőszak létezik, jelen van, és minden nap anyák, babák és családok százezreit érinti.

Kampányunk csatlakozik a 16 akciónaphoz, melyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

https://www.rosesrevolution.com/

Share This Post