Rózsák forradalma 2021.

Időpont: 2021. november 25.

Helyszín: online esemény

Facebook esemény

Rózsák forradalma-online esemény nőknek, érintetteknek
#rosrev2021
November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, mely egyben a szülészeti erőszak napja is, mozgalmunk egy online közösségi eseménnyel támogatja az érintetteket, és hangosítja ki, hogy a szülészeti erőszak létezik.
Csatlakozz novemberi eseményeinkhez, ha a fogantatásra készülve, a várandósságod, szülésed, veszteséged, gyermekágyas napjaid alatt:
– valaha megfélemlítést, verbális erőszakot, szülészeti erőszakot éltél át,
– engedélyed, tudtod vagy tájékozott döntésed nélkül végeztek rajtad vagy a babádon beavatkozásokat,
– engedélyed, tájékozott döntésed nélkül megfosztottak az aranyórától, bőrkontaktustól, együttes elhelyezéstől,
– csak az ártalmas, elavult beavatkozást kínálta a rendszer,
– vagy ha pusztán “csak” együttérzel azokkal, akikkel ez megtörtént.
November 25. a magatokért tett lépésekről szól, közös kiállásra 28-án lesz lehetőségetek.
Rózsák forradalma:
A rózsa jelképezi a nő testi-lelki sérüléseit és az erejét a védekezésre, gyógyulásra.
A korábbi években világszerte nők, anyák tértek vissza ilyenkor a trauma helyszínére, és helyeztek el ott egy rózsát magukért, emlékezve arra, amit átéltek.
A járványhelyzet miatt idén nem tudjátok lerakni rózsáitokat a szülészeteken, csak a kapukig mehettek, így szeretnénk erre virtuális lehetőséget biztosítani. Arra bíztatunk benneteket, hogy készítsétek el a saját rózsáitokat, mert ez is a gyógyulás egyik lépése, lehet ez a magatokért tett út egyik állomása.
A #rosrev2021 hashtaggel készült fotók ezen a napon erőt adnak, jelzik, hogy nem vagytok egyedül, és láttatják, hogy a szülészeti erőszak létezik!
Az alkotás folyamata sok nő tapasztalata szerint segít, így arra hívunk benneteket, hogy elvárások nélkül, szabadon rajzoljátok, fessétek, hajtogassátok, írjátok, fotózzátok ki magatokból a nehéz élményt, megszülve a saját rózsátokat, vagy bármi mást, ami ezen a napon nektek fontos!
Ha szívesen megosztanátok a sorstárs közösségünkkel és a nyilvánossággal a rózsátokat, küldjétek el nekünk a #rosrev2021 hashtaggel! Jelezhetitek a trauma helyszínét, és ha jól esne kiírni magatokból azt, ami történt, ezt is megtehetitek! Ha név nélkül szeretnétek ezt megtenni, írjatok a masallapotot@gmail.com címre.
Mozgalmunk idén nem rózsákat tesz le, hanem köveket egy másik napon, november 28-án, mert fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az intézményi erőszak és az ártalmas gyakorlatok megszüntetéséhez szükség van a döntéshozók problémával való szembenézésére és tevékeny felelősségvállalására is! A kövek az ellátás okozta terheket jelképezik. https://www.facebook.com/events/888471208523353
Az elmúlt években több száz olyan üzenet és történet érkezett tőletek, amely arról tanúskodik, hogy a szülészeti erőszak valamilyen formában jelen van a szülőszobákban. A koronavírus-járvány és a jogviszony törvény fokozta azokat a rendszerhibákat, melyek amúgy is jellemzik az ellátást, a kiszámíthatatlanság, az egységesség hiánya, az önkényes intézkedések és a szülészeti erőszak most is jelen vannak!
Ehhez az akcióhoz is csatlakozhattok!
Nem feledjük el, hogy az anyák és babák mellett az apák, testvérek és az egészségügyben dolgozók is elszenvedői a szülészeti erőszaknak és a többi rendszerszintű problémának.
A Rózsák forradalma nem az egészségügyben dolgozók ellen van, köszönjük mindazoknak, akik ezekben a válságos napokban is tesznek anyák és babáik méltó ellátásáért!
A szülészet erőszak a strukturális, intézményi erőszak egy formája.
Ide tartozik minden olyan beavatkozás és bánásmód, ami a nő engedélye nélkül, akarata vagy tudta ellenére végeznek rajta vagy újszülöttjén a szülészeti ellátás bármely szakaszában, a várandósgondozástól a gyermekágyig. Szülészeti erőszak az is, amikor a nő csak az ártalmas beavatkozást választhatja. Az emberi méltóság, a betegjogok, az önrendelkezési, kapcsolattartási jog megsértése hatalmi pozícióból.
Az emlékezés fájdalmas, megterhelő lehet! Legyetek magatokkal megértőek, ha esetleg erőteljes, saját magatoknak is meglepő érzések szakadnak fel. Ha elmentek a trauma színhelyére, érdemes lehet társat, kísérőt találni ehhez, hogy ne legyetek egyedül.
A Rózsák forradalma Spanyolországból indult Jesusa Ricoy kezdeményezésére, eredetileg válaszként a spanyol szülész-nőgyógyászok szervezetének orvosi szaklapjában megjelent képregényekre, melyekben megalázó, sértő hangnemben beszéltek a páciensekről, az állapotukról és a szülésről. Később azonban a mozgalom szélesebb körre is kiterjedt, és minden évben a nők elleni erőszak világnapján, november 25-én világszerte nők ezrei hívják fel a figyelmet arra, hogy a szülészeti erőszak létezik, jelen van, és minden nap anyák, babák és családok százezreit érinti.
Kampányunk csatlakozik a 16 akciónaphoz, melyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Share This Post