Merüljünk, hogy a babákat ne merítsék!

Időpont: 20120. február 22.

Helyszín: Szanazug

Facebook esemény

2020. 02. 22-én 11 órakor a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom és a Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistái a jeges Kettős-Körös vizébe merülnek Szanazugnál, hogy felhívják a figyelmet az aranyórát megszakító fürdetés káros gyakorlatára.

Az ország több szülészetén máig a napi rutin része, hogy a pár perces újszülötteket megfürdetik, megszakítva ezzel az aranyórát, melyet a babának zavartalanul és megszakítás nélkül az anyával bőrkontaktusban kellene töltenie.
Minden stabil újszülött számára biztosítandó az azonnali bőr-bőr kontaktus és ennek fenntartása az aranyórák alatt! A lehető legjobb életkezdetet ez biztosítja!

„Édesanya, ugye elvihetjük a babát, gyorsan megfürösztjük egy kicsit, hogy jobban érezze magát!”
„Biztosan Ön sem szeretné anyuka, hogy rászáradjon a kisbabára a vér meg a széklet, lemossuk gyorsan, rendben?”

Nem, ez így nincs rendben! Ha szükséges, a szennyeződések az anya testén is letörölhetőek a babáról, ahogy a vizsgálatok is elvégezhetőek, vagy elhalaszthatóak bőrkontaktusban.

A korai fürdetés gyakorlata mindig szeparációval jár! Az anyától való elszakítás extrém stressz a baba számára pont abban az érzékeny időszakban, amikor a szervezete átáll a méhen kívüli életre! Amekkora próbatétel lesz aktivistáink számára a néhány fokos vízbe merülni, annyira sokkoló egy kisbaba számára megfosztva lenni az anya ismerős ingereitől, és néhány percesen egy vízcsap alatt fürdeni. Mi ezt az extrém kihívást önként vállaljuk, de a babákat erről senki nem kérdezi meg. Ha ők dönthetnének erről, biztosan az édesanyjuk mellkasán maradnának.

Sokszor az anyák sem adhatják beleegyezésüket, vagy ha meg is kérdezik őket, előtte nem kapják meg azokat a legfontosabb információkat, amelyek alapján tájékozott döntést hozhatnának!
Ki szeretné, hogy a babája koszos legyen, megfertőződjön, vagy kicsússzon a kezéből? Senki sem.

Közös felelősségünk, hogy változzon az a kép, ahogy az újszülöttekről gondolkozunk!
A kisbaba a születés után nem koszos, az azonnali és hosszan tartó bőr-bőrkontaktus teljesen biztonságos, a magzatmáz még sokáig védi őt, ezt sem szabad eltávolítani! A “tisztaság” ekkor nem fél egészség, a siettetett gyors szeparáció nem a baba legfőbb érdekét szolgálja!
A korai fürdetés egy olyan ártalmas gyakorlat, amely azonnali elhagyásához semmilyen plusz anyagi ráfordításra nincs szükség! Tudjuk, hogy a szakemberek, szakdolgozók számára fontos az újszülöttek biztonsága, és az elmúlt évtizedekben is a lehető legjobbat akarták a kisbabák számára! Tudjuk, hogy nehéz szembesülni azzal, amikor a korábban elvárt gyakorlatról kiderül, hogy ártalmakat okoz, de mára már a szakmai szabályai is egyöntetűen a változás mellett szólnak!

• A hazai szakmai ajánlás szerint:
“A születést követő első órában nem ajánlott rutinvizsgálatok és -beavatkozások végzése. Az újszülött mérése, vizsgálata, esetleg fürdetése legkorábban a második órában végzendők el. Ettől csupán akkor térünk el, ha az anya másként kívánja, illetve, ha az anya vagy az újszülött állapota miatt szükséges valamilyen beavatkozást vagy korábbi státuszvizsgálatot végezni [4]. Az egészséges újszülött vizsgálata akár 24 óráig is halasztható [69], az első fürdetés pedig 24 óra utánra is halasztható [4, 70– 73].”
• a WHO:
Az első fürdetésnek leghamarabb a megszületés után 24 órával kellene megtörténnie. Amennyiben ez kulturális okok miatt nem lehetséges, akkor leghamarabb 6 órával a megszületés után. Az anyát és a babát nem szabad elválasztani, 24 órában együtt kellene lenniük.
• Magyarország Alaptörvénye:
„A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.”
• az Egészségügyi Törvény:
„A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, vagy az általuk megjelölt személy mellette tartózkodjon.”
„A beteg jogosult, hogy tájékoztatást kapjon a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, a javasolt vizsgálatok és beavatkozások kockázatairól, a döntési jogáról a javasolt vizsgálatok, beavatkozások tekintetében.”
„A cselekvőképes beteget megilleti az ellátás visszautasításának joga.”
„A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható. Ezen belül a beteg szabadon dönthet arról, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, és természetesen ahhoz is joga van, hogy mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele és melyeket utasítja vissza.”
„A beteget, illetve az őt képviselő személyt az ellátás visszautasítása során nem szabad semmilyen eszközzel döntésének megváltoztatására kényszeríteni.”

Úgy gondoljuk, hogy mindezek alapján elvárható lenne, hogy minden anya és baba megszakítás nélkül, háborítatlanul, bőr-bőrkontaktusban együtt tölthesse az aranyórákat, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt nem zárja ki!
Úgy gondoljuk, hogy elvárható, hogy a hazai szakemberek ismerjék és kövessék a tudományos bizonyítékokon alapuló gyakorlatokat és azok előnyeit.
Úgy gondoljuk, hogy elvárható, hogy egy adott beavatkozás vagy kezelés szükségességéről érthető és hiteles tájékoztatást nyújtsanak a nőknek, családoknak és elsődlegesen a legjobb gyakorlatokat ajánlják fel számukra.
Úgy gondoljuk, hogy elvárható, hogy a nők önrendelkezési jogukkal élve, presszionálás nélkül dönthessenek arról, hogy milyen beavatkozásokban, kezelésekben szeretnék részesíteni magukat és gyermeküket.

Tudjuk, hogy a szeparációról és a babát érő ártalmas gyakorlatokról, illetve ezek távolhatásairól szóló akcióink nehéz érzéseket is kelthetnek azokban a szülőkben, akik babáit a rossz gyakorlatok szerint látták el! Fontos beszélnünk arról, hogy a születés után történtek kihatHATnak a további életre, de hiszünk abban is, hogy a törődés, a testkontaktus, a sok összebújás által visszapótolható sok minden a korai veszteségekből. Nem az anyai bűntudatkeltés a célunk, hanem az, hogy az ezután születetteknek, az unokáinknak már jobb legyen!

Merülünk, hogy a babákat ne merítsék!
Ha Te is szeretnél velünk merülni, jelentkezz az alábbi e-mail címek valamelyikén:
masallapotot@gmail.com
bekesszuleteseert@gmail.com
Ha jelentkezel, részletes tájékoztatót és visszaigazolást is küldünk.
Örülünk annak, ha minél többen eljöttök az eseményre akár csak nézőként is, ezzel támogatva a háborítatlan aranyóra, a méltóságteljes szülés-születés ügyét.
Az akció pontos helyszíne: Szanazug, Szabadstrand (dobozi oldal), Békés megye

Megjegyzés: A hideg vízbe merülés egy egészséges felnőtt számára nem káros. Több vizsgálat azt támasztja alá, hogy éppen ellenkezőleg: kifejezetten jótékony hatással van a szervezetre.

A merülést mindenki csak saját felelősségre vállalja! A szervezők nem vállalnak felelősséget eszméletvesztés, rosszullét, életveszélyes állapot kialakulsásáért. Ezek előfordulása esetén a szervezőket semmiféle felelősség nem terheli. A pontos részvételi feltételeket visszaigazoló e-mailünkben küldjük.

Share This Post